Premierul Florin Cîțu a declarat marți, în timpul vizitei la șantierul variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, că România are nevoie de infrastructură și cu acest obiectiv va merge marți la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Problema pe care o văd și pe care o vom remedia în această guvernare, este să începem proiecte de infrastructură și apoi durează și durează, dureză. Și acest proiect, din 2015 a fost pregătit și abia acum putem să vorbim, în timp ce se apropie de finalizare”, a spus Florin Cîțu.
Primul-ministru a spus că poate da asigurări că nu se va mai lucra așa de acum înainte, pentru că trebuie să învățăm din ce s-a făcut prost în ultimii 30 de ani
”Toate proiectele de infrastructură pe care le pornim acum vor fi făcute exact în termenul pe care îl asumăm de la început. Acest pod va fi terminat la finalul anului, deci va fi asumat acest proiect. Resursele financiare sunt puse la dispoziție, trebuie doar să continuăm. Vom modifică și legislația și vom avea și resursele că, de acum înainte, începem, avem un termen de finalizare și trebuie să ne ținem de termen. România are nevoie de infrastructură – este unul din obiectivele pentru care merg astăzi la Bruxelles”, a mai spus Florin Citu.
Premierul Florin Cîţu merge marți la Bruxelles, pentru negocieri privind Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia România ar urma să primească fonduri europene de 29 miliarde de euro.
Pe 27 aprilie, președintele a fost întrebat dacă este mulțumit de modul în care au decurs discuțiile purtate până la acel moment la Bruxelles, gestionate de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
”Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și la Coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu. A prezentat planul care a fost elaborat în mai multe luni de zile, de două guverne și de actuala Coaliție de guvernare. Sigur, obiectivele României sunt foarte clare: dezvoltarea infrastructurii, a spitalelor, a școlilor, digitalizarea, transformarea verde și multe altele. Noi am mers pe aceste criterii care sunt extrem de importante pentru noi, care țin cont de recomandările de țară pe care le-am primit în ultimii doi ani. Au fost incluse obiective de investiții pe care noi le considerăm importante”, a spus Klaus Iohannis.
Social-democrații au stat constant, în ultima vreme, cu ochii pe guvernanți în privința PNRR, iar criticile nu au lipsit.
”De fiecare dată când Comisia Europeană ne respinge Planul Național de Redresare și Reziliență, România pierde miliarde și miliarde de euro! (…) Financial Times ne spune azi că Guvernul României nici măcar nu a înțeles pentru ce a alocat UE aceste miliarde! Ce blestem a căzut pe țara noastră ca exact acum, când avem această oportunitate uriașă, gestionarea fondurilor europene să încapă pe mâna acestei «triplete negre»: Ministrul Ghinea – Zero al fondurilor UE, vicepremierul Barna – investigat de fraudă cu bani europeni și premierul Cîțu – Datorie, care nu știe decât să se împrumute!”, scria PSD, pe 28 aprilie, pe Facebook.
Potrivit agendei premierului de pe site-ul Guvernului, Cîţu se va afla în această seară la Bruxelles, unde are programată o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.